FRETTIMME

Minulta kysytään usein, kuinka alunperin päädyin juuri fretin hankintaan. Aluksi kauhistelin, suorastaan halveksuin ajatusta siitä, että jotkut ihmiset pitävät näätäeläimiä lemmikkeinään. Tuohon aikaan ajattelin, että sen täytyy johtua vain ihmisten tarpeesta hankkia mahdollisimman erikoisia ja eksoottisia lemmikkejä. Tutkittuani hieman lisää tätä erikoista eläinlajia, ei mennyt kauaa, kun oman fretin hankinta jo kävi ensimmäistä kertaa mielessä.

Siitä käynnistyi hakumoottori Internetissä. Metsästin frettitietoa eri kielillä ja kyllä sitä paljon tuli opittuakin, vaikkei läheskään niin paljoa, kuin mitä varmasti silloin kuvittelin. En ollut koskaan päässyt näkemään frettiä kosketusetäisyydeltä, kun toukokuussa 2005 lähdimme silloisen poikaystäväni kanssa Miikoa Siilinjärveltä hakemaan. Ensimmäisen kerran Miikon tavatessan muistan miettineeni, että sen täytyi olla mahtavin koskaan näkemäni pieni otus. Muistan vieläkin kuinka sen pienet, mutta terävät hampaat hakeutuivat sormilleni ja tarttui niistä kovaa kiinni. Olin todella hämmentynyt ja pelokas tästä aivan uudenlaisesta eläimestä, mutta silti niin onnellinen. Vihdoinkin sain ikioman fretin!

Kyllähän Miikossa alkuun töynsarkaa riittikin, mutta opittuani tuntemaan sen paremmin, homma alkoi sujua. Myöhemmin syksyllä, kun olin päässyt tutustumaan syvemmin frettien maailmaan ja uponnut sinne lopullisesti, alkoi ajatus toisesta fretistä viedä voiton. Lokakuussa haimme sitten toisen frettimme, Milan. Kuten arvata saattoi, ei se siihen jäänyt, vaan frettilaumani on kasvanut moninkertaisesti vuosien varrella.

Tuohon aikaan hyvin harva ihminen tiesi koko lajista, joten halusin jakaa tietoutta muille, sillä frettihän on aivan mahtava lemmikki! Joulukuussa 2005 päätin ruveta Frettien Ystävät ry:n yhteyshenkilöksi. Käytännössä se tarkoitti sitä, että kerroin freteistä kiinnostuneille ihmisille näistä mahtavista otuksista, esittelin omia frettejäni, järjestin frettitapahtumia ja osallistuin fretteineni muiden järjestämiin tapahtumiin ja tapaamisiin.

Kasvatus, oli kyseessä mikä laji tahansa, on aina ollut yksi suurimmista mielenkiinnon kohteistani ja haaveistani. Koska hurahdin tähän lajiin niin kovin ja koska frettejä, saati niiden kasvattajia, ei Suomessa siihen aikaan ollut montaa, niin päätin kokeilla onneani. Tiesin, että olin löytänyt lajin jota tahtoisin alkaa kasvattamaan. Ja niinpä ensimmäinen frettipentueeni syntyi vuonna 2006. Lopulta päädyin kasvattamaan vain standardilinjaisia frettejä, sillä uskon niiden olevan terveempiä, sillä niitä ei ole jalostettu yhtä rajusti tietynlaista ulkonäköä havitellen, kuten monia erikoisempia muunnoksia. Erityisesti minua kiehtoo unkarilaiset linjat niiden voimakkaan ja kompaktin rakenteen sekä tarmokkaan luonteen vuoksi.

Omien kotonani asuvien frettieni lisäksi minulla on lukuisia sijoitusfrettejä, jotka asuvat sijoituskodeissa ystävieni luona ja joita käytän kasvatukseen. Frettien lisäksi laumaamme kuuluu myös kolme koiraa, sekarotuinen Vanu sekä greyhoundit Vinha ja Vilske.

Asumme laumamme kanssa Haarajoella omakotitalossa. Otan mielelläni freteistä kiinnostuneita ihmisiä meille kylään tutustumaan fretteihimme ja kerron enemmän omasta fretinpidostani ja kasvatuksestani. Jos olet kiinnostunut freteistä tai sinulla on kysymyksiä joihin toivot saavasi vastauksia, niin ota rohkeasti yhteyttä.

Fretit ovat minulle enemmän kuin vain lemmikkejä tai pelkkä harrastus. Ne ovat elämäntapa joita ilman en enää voisi kuvitella olevani!