Mikä on fretti?

 Fretti kuuluu näätäeläimiin ja on sukua mm. hillerille, minkille, näädälle ja kärpälle. Frettejä on alunperin jalostettu hillereistä kanien ja jyrsijöiden metsästykseen. Nykyään fretistä on tullut suosittu lemmikkieläin ja se eroaa villistä hilleristä monella tapaa, vaikka onkin lisääntymiskykyinen sen kanssa.

 

Ruokinta

 Fretti on petoeläin jonka ruokavalion tulee koostua pelkästään eläinperäisistä ainesosista. Alle neljä vuotiaan fretin ravinnon tulisi sisältää vähintään 34% proteiinia ja vähintään 20% rasvaa, mutta vanhenevalle fretille ruokavaliosta kannattaa vähentää proteiinin määrää, sillä se vähentää muuten heikentyneiden munuaisten kuormittumista. Suosittelen kaikille freteille raakaruokintaa.

Nykypäivänä suurin osa syöttää freteilleen raakaruokaa, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että fretti saa ainoastaan kypsentämättömänä eri eläinten (pääasiassa siipikarjan ja pienten jyrsijöiden) lihaa, sisäelimiä ja luita. Etenkin raakaruokinnassa olevalle fretille kannattaa antaa maitohappobakteereita säännöllisesin väliajoin rauhoittamaan vatsantoimintaa. Fretti tahtoo usein piilottaa ruokansa ja siksi raakaruokinnassa on pidettävä huoli ettei raaka liha pääse pilaantumaan. Erityisesti luiden syöttäminen freteille on todettu olevan hyödyllistä hammaskiven estämiseksi. 

 Fretille ei tulisi antaa mitään namupaloja tai ruokia jotka poikkeavat sen luonnollisesta ravinnosta. Fretille voi silloin tällöin antaa kissoille tarkoitettuja kuivattuja lihaherkkuja joita saa kaupoista tai pieniä määriä Nutriplus Cat-lisäravinnegeeliä herkkuna tai apuna hoitotoimenpiteissä, kuten kynsien leikkuussa tai korvien putsaamisessa. Fretille ei tulisi syöttää kissanruokaa, sillä kissan ja fretin anatomiat eroavat toisistaan paljon ja esimerkiksi fretin aineenvaihdunta on vilkkaampi kuin kissan. Eläinkaupasta saatavia erittäin korkealaatuisia riittävästi rasvaa ja proteiineja sisältäviä kissoille tarkoitettuja kuivaruokia voi myös antaa fretille, kunhan tuote on tarpeeksi lihapitoista ja ravintoarvot ovat kohdillaan. Raikasta vettä pitää aina olla tarjolla.

 

Pito ja koulutus

 Fretti ei ole häkkieläin, vaan se tarvitsee aktivointia useasti päivässä siinä missä kissa tai koirakin. Fretti nukkuu suurimman osan päivästä, eikä se tarvitse kovin suurta liikkumatilaa, kuten etenkin suurikokoiset koirat, ja siksi fretit ovat mainioita lemmikkejä etenkin opiskelijoille tai kaupunkilaisille, joilla aikaa ja tilaa saattaa olla rajoitetusti.

 Fretti tarvitsee määrätietoista koulutusta. Se ei ole luonnostaan kesy lemmikki, vaan se täytyy pienestä pitäen totuttaa käsittelyyn ja opettaa puremattomaksi. Mikäli pelkäät puremista kannattaa harkita toistamiseen onko fretti varmasti oikeanlainen lemmikki juuri sinulle. Fretti vaatii määrätietoisen ja rohkean käsittelijän, sillä epävarmat otteet saavat fretinkin hermostuneeksi ja silloin se puree herkemmin. Fretti voi oppia sisäsiistiksi hyvällä koulutuksella ja ennen kaikkea palkitsemisella, mutta useat fretit eivät ole täysin sisäsiistejä. Tästä syystä frettiä hankkiessa tulee varautua siihen, ettei se välttämättä koskaan opi sisäsiistiksi. Fretin kouluttaminen on haastavaa, mutta onnistuessaan erittäin palkitsevaa. Fretillä ei ole luontaista miellyttämisen tarvetta ihmistä kohtaan, joten koulutus sujuu aika pitkälti eläimen omilla ehdoilla ja palkitsemalla.

 

Kiima ja leikkaaminen

Fretit ovat tunnettuja ominishajustaan, joka muistuttaa hieman myskiä tai hunajaa. Kiimakauden ulkopuolella tai fretin ollessa leikattu haju ei kuitenkaan missään nimessä ole sen voimakkaampi kuin koiran tuoksu, mikäli fretin petivaatteet ja hiekkalaatikot pidetään puhtaina. Naarasfretti voi painaa 500-1200g ja uros 1300-3000g. Leikkaamattomat urokset ovat usein huomattavasti isompia ja massakkaampia kuin naaraat ja leikatut urokset. Fretti laihtuu aina kesäksi ja kerää talveksi rasvaa kehoonsa. Ne ovat usein aktiivisimmillaan valoisaan vuodenaikaan. Fretit vaihtavat karvan kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Fretin kiimakausi kestää yleensä tammi-elokuuhun, jonka aikana myös fretinpennut syntyvät. Kiimassa fretti merkkailee reviiriään, saattaa käyttäytyä levottomasti tai agressiivisesti, sen turkki rasvoittuu ja karheutuu ja sen ominaishaju voimistuu merkittävästi. Tästä syystä useimmat fretinomistajat päätyvät steriloimaan tai kastroimaan frettinsä. Vaihtoehtona on myös laittaa Suprelorin-implantti, joka hidastaa fretin hormonitoimintaa niin, että kiima menee ohi. Implantti tulee uusia noin 12-24kk välein. Implantin voi laittaa sekä ennen kiimaa että sen aikana.

 

Fretti, muut eläimet ja lapset

Usein kysytään, miten fretti tulee toimeen muiden eläinten tai lasten kanssa. Tähän on ei ole mitään yhtä oikeaa vastausta, sillä jokainen fretti on yksilö ja niiden suhtautuminen muihin eläimiin tai lapsiin voi vaihdella hyvin paljon.

Kuten edellä jo mainittiin, fretti on petoeläin, eikä tästä syystä suositella samaan talouteen jyrsijöiden tai kanien kanssa. Fretin haju voi pelottaa saaliseläimiä ja vuorostaan saaliseläinten haju voi aiheuttaa fretissä turhautumista, jos fretti ei pääse niihin käsiksi. Kissat, etenkin pennut ja nuoret yksilöt oppivat yleensä tulemaan melko hyvin toimeen fretin kanssa. Kissa ja fretti ovat luonteeltaan melko samanlaisia, joten ne löytävät usein yhteisiä leikkejä ja oppivat helpommin ymmärtämään toistensa eleitä. Fretti ja koira voivat oppia tulemaan toimeen keskenään, mutta se riippuu hyvin paljon siitä miten vahva riistavietti koiralla on ja miten fretti suhtautuu koiraan. Vaikka koiralla ei olisi saalistusviettiä, voi heikkohermoisemmalla yksilöllä syystäkin mennä hyvin äkkiä hermot fretin kiusotteluun ja näykkimiseen. Fretti ei pelkää haastaa itseään isompia eläimiä, mikä voi tuntua koirasta hyvin ahdistavalta tai pelottavalta. Pelokas koira aiheuttaa fretissä entistä suurempaa intoa koiran alistamiseen. Tästä syystä suosittelen, ettei frettiä tulisi hankkia kotiin, jossa eläimiä ei voida pitää täysin erillään ilman, että jomikumpi joutuu siitä kärsimään.

Fretti ei pienestä koostaan ja herttaisesta ulkonäöstään huolimatta ole missään nimessä lasten lemmikki, vaan fretti tulisi aina hankkia perheen aikuisten vastuulle. Fretti käyttää hampaitaan hyvin herkästi ja voi kouluttamattomana tai tuntiessaan itsensä uhatuksi aiheuttaa erittäin pahaa jälkeä. Fretit aistivat helposti ihmisten tuntemukset niitä kohtaan ja ihmiset jotka aristelevat ja pelkäävät frettäi ovat usein ne, jotka joutuvat fretin kiusan kohteeksi. Lapset saattavat usein tehdä äkkinäisiä liikkeitä ja kovia ääniä, mikä saattaa aiheuttaa stressiä ja ahdistusta fretille. Olisi suotavaa, että ennen fretin hankintaa koko perhe kävisi tutustumassa fretteihin mieluiten parissa frettikodissa, jotta kaikki perheenjäsenet saavat käsityksen siitä millaisia fretit oikeasti ovat ja miten niitä tulee käsitellä.

Niin lasten kuin muiden eläintenkin (kissan ja koiran) kohdalla fretin kanssa yhteiseloon totutteluun pätee sama sääntö. Fretin ensisijaisen omistajan tehtäväksi jää huolehtia, että kaikilla perheenjäsenillä on hyvä ja stressitön elinympäristö. Ihminen pystyy vaikuttamaan jonkin verran eläinten käytökseen omalla olemuksellaan ja käytöksellään. Vanhempien tehtävä on opettaa lapsilleen miten eläimiä kuuluu kohdella ja käsitellä. Kun ei ota turhaa kiirettä ja stressiä totutteluun, antaa kaikille yksilöille tilaa, aikaa ja oikeanlaiset eväät opetella hyväksymään toisensa, niin useimmiten asiat järjestyvät lopulta. Positiivisen vahvistamisen on todettu toimivan parhaiten näissäkin tilanteissa. 

 

Käyttäytyminen

 Fretti on hyvin sosiaalinen eläin ja kiintyy usein omistajaansa vahvasti. Se ei ole häkkieläin, eikä sitä tule pitää häkissä suljettuna kuin äärimmäisissä tilanteissa. Fretti on hereillä ollessaan eloisa ja leikkisä eläin. Aktivoidaksesi frettiä voit viedä sen vaikka ulos valjaissa tai leikkiä sen kanssa palloilla, helistin- tai vinkuleluilla tai muilla leluilla, joita fretit usein tykkäävät myös piilotella. Kissoille tarkoitetut aktivointilelut ovat oiva tapa saada frettisi aktivoitumaan.

Fretti on hyvin fiksu mutta itsepäinen eläin. Sille voi opettaa temppuja tai ihan vaan hyviä käytöstapoja käyttämällä apuna herkkuja tai ihan vaan positiivisella vahvistamisella. Koulutus vaatii kuitenkin hyvin pitkiä hermoja, monia toistoja ja iloista mieltä. Joskus frettiä, etenkin pentua, kouluttaessa voi tuntua siltä, ettei mikään tehoa. Kun koulutusta kuitenkin jaksaa jatkaa pitkään ja tehdä toistoja toistojen perään, niin lopussa kiitos seisoo. Fretti on erittäin kiinnostunut ympäristöstään ja se varmasti tiedostaa tilanteen, vaikkei sitä samantien näyttäisikään.

 Fretti siis on, kuten sen latinankielinen nimikin, Mustela putorius furo, jo kertoo: näätien heimoon kuuluva pahalta haiseva varas!

 

img_7864.jpg

img_7938.jpg

img_7103.jpg

img_7905.jpg