Yleisimpiä sairauksia

Fretit saattavat sairastua helposti erilaisiin tauteihin. Koska kyseessä on pieni eläin, se kannattaa tilanteen tullen toimia heti, sillä se saattaa hyvin nopeasti mennä todella huonoon kuntoon. Jos frettisi osoittaa apaattisuutta, väsymystä, ruokahaluttomuutta, uloste on löysää, vihertäväätai limaista, tai jos huomaat fretissäsi jotain muuta normaalista poikkeavaa, ota aina yhteys eläinlääkäriin. Joissain tapauksissa kotihoidolla fretti saadaan kuntoon, mutta jos olet epävarma kannattaa tilanne aina tarkistuttaa frettitietoisella eläinlääkärillä.

Koska fretinostajan on tärkeä tietää, mihin kannattaa tätä lemmikkiä hankkiessa varautua, aijon tällä sivulla esitellä frettien yleisimmät sairaudet.

 

ECE

ECE (epizootic catarrhal enteritis) on freteillä yleistynyt coronaviruksen aiheuttama vatsatauti. Oireina ovat ripuli, oksentelu ja ruokahaluttomuus jonka seurauksena myös raju painonpudotus, väsymys ja kuivuminen. Jokaisen fretin hankintaa harkitsevan tulisi tutustua taudinkuvaan jo ennen fretinhankintaa ja hankkia lääkekaappiin valmiiksi hoitoon tarvittavat lääkkeet, sillä tauti on niin yleinen, että sitä esiintyy ympäri maailmaa. Koska tauti on viruspohjainen, ei siihen auta antibioottikuurit. Joskus taudin ollessa pitkään fretillä voi se ärsyttää suolta ja aiheuttaa suolistotulehduksen, johon kuitenkin antibioottikuuri voi olla hyvä apu. Mitään varsinaista parannuskeinoa tautiin ei ole. Sairastuneelle fretille tulee kuitenkin antaa tukihoitona jotain vatsaa rauhoittavaa lääkettä kuten Inupekt Forte tai Attapectin. Fretin juomaveden sekaan voi lisätä elektrolyyttivalmistetta kuten Nutrisal ylläpitämään nestetasapainoa ja vähentämään kuivumisen riskiä. Mikäli fretti ei suostu syömään omaa ruokaansa on syytä pakkoruokkia sitä toipilasruoalla kuten Hill's a/d tai Royal Canin Convalesence Support lisäravintona sairastuneelle tai sairaudesta toipuvalle fretille. Lisäksi kannattaa kokeilla jos fretti söisi kokonaisia eläimiä tai eläimen turkkia kuten tipuja, hiiriä tai kania, sillä fretti saa niistä kuituja jotka puhdistavat suolistoa. Mikäli frettiä ei hoideta asianmukaisesti voi tauti aiheuttaa vakavia ja pysyviä vikoja munuaisiin ja muihin elimiin. Valitettavasti usein ennestään sairaat fretit eivät kestä taudin aiheuttamaa rasitusta elimistössään, jolloin tauti voi johtaa fretin kuolemaan.

Vaikka oireet loppuisivat jää virus kuitenkin fretin elimistöön vielä kuukausiksi, ehkä jopa vuosiksi. Tästä syystä pitkään oireettomanakin ollut fretti saattaa tartuttaa muita frettejä. Mikäli frettisi on tekemisissä muiden frettien kanssa on tautia lähes mahdotonta pitää kurissa ja siltä on lähes mahdoton välttyä, joten tieto sen hoidosta on tärkeä saada kaikkien fretinomistajien tietoisuuteen. Ainoa tapa välttyä siltä on eristäytyä muilta freteiltä.

Olisi erittäin tärkeää, että tautiin kuolleet fretit lähetettäisiin patologin tutkittavaksi, jotta kaikki mahdollinen informaatio taudista saataisiin selville ja ehkä joskus tiedemiehet saisivat kehiteltyä tautiin jonkun lääkkeen.

 

Lisämunuaisongelmat

Oireita saattavat olla esimerkiksi kaljuuntuminen, painon dramaattinen tippuminen, lihasten surkastuminen, kiiman oireet kuten agressivisuus ja naarailla turvotusta genitaalialueella. Ongelmat ovat yleisimpiä yli 4 vuotta täyttäneillä freteillä, mutta myös nuoremmat fretit saattavat saada vastaavia oireita. Lisämunuaisongelmat usein johtuvat lisämunuaiskasvaimista tai lisämunuaisen liikakasvusta. Kasvain on yleensä niin pienikokoinen ettei sitä pystytä havaitsemaan edes ultraäänitutkimuksissa. Lisämunuaissairaus voidaan diagnisoida pelkästään lähettämällä verikoe Tenneseehen (USA) tutkittavaksi. Lisämunuaissairauden hoitoon voi olla useampia menetelmiä, joista yleisin on kasvaimien leikkaus, mutta etenkin vanhojen tai muuten huonokuntoisten frettien kohdalla pistoshoito Procren nimisellä lääkkeellä on yleisesti käytössä. Lääke ei poista tautia tai lopeta kasvainten kasvua, mutta pitää oireet kuta kuinkin kurissa. Kasvain voidaan yrittää leikata, mutta sen onnistumista ei voida taata. Viime vuosina ollaan Suomessa alettu antamaan jo muualla maailmassa hyväksi todettuja Suprelorin nimisiä hormooni-implantteja (joka on alunperin tarkoitettu kemialliseen kastraatioon koirille, mutta jonka on myös todettu auttavan lisämunuaisvaivaisia frettejä) freteille oireiden poistamiseen. Kokeilut ovat tähän mennessä olleet hyviä tuloksiltaan myös Suomessa. Yhtenä hoitomuotona on käytetty myös luonnollisen valon määrän ylläpitämistä ja keinovalon vähentämistä.

 

Insulinooma

Insulinoomaksi kutsutaan haimassa esiintyviä pieniä kasvaimia. Oireita voivat olla esimerkiksi laihtuminen, alakuloisuus, poissaolevuus, heikkous, tasapainon heikentyminen, lisääntynyt syljeneritys ja suupielien hankaaminen. Insulinooma voidaan havaita kliinisten tutkimuksien lisäksi verikokeesta, josta näkee onko fretillä matala verensokeri. Tällä hetkellä ei ole vielä löydetty taudin aiheuttajaa, mutta epäilyksiä on monia, kuten ruoan liian matala ravintopitoisuus (rasva, proteiini). Mitään varmasti toimivaa hoitomuotoa taudin poistamiseen ei ole, mutta sitä on yritetty pitää kurissa mm. ruokavalion muutoksen, kortisonin tai joskus leikkauksen avuin.

 

Lymfooma

Lymfooma eli imusolmukesyöpä on syöpäsairaus mikä aiheuttaa pieniä ja pahalaatuisia kasvaimia ympäri kehoa joka voi esiintyä lähes missä tahansa kudoksessa. Oireina ovat usein imusolmukkeiden turvotus, kakominen, uupumus, ruokahalun menettäminen ja laihtuminen. Juvenaali lymfooma on yleisin nuorilla freteillä esiintyvistä syöpäsairauksista. Fretti menee usein hyvin nopeasti huonoon kuntoon. Parannuskeinoa taudille ei ole, mutta joskus oireiden lieventämiseksi käytetään kortisonipistosta. Lymfoomaan sairastuneelle fretille ennuste selviämisestä on aina huono ja tauti johtaa lähes poikkeuksetta kuolemaan.

 

Muita vaivoja

Frettien yksi yleisimmistä kuolinsyistä on vierasesineen syömisen aiheuttama suolitukos. Fretti on utelias eläin ja se on erittäin kiinnostunut myös maistelemaan kaikkea uutta ja mielenkiintoista. Siitä syystä fretinomistajan tulee aina tarkistaa ettei pienesineitä ole frettien ulottuvissa ja tarkistaa päivittäin, että frettien omat lelut ovat ehjiä eikä niistä irtoile palasia. Yleisempänä oireena on usein ulosteen limaisuus tai "nauhamaisuus". 

Toinen yleinen vaiva freteillä on korvapunkit. Oireena on korvien kutina ja mustaa kahvinpurumaista töhnää korvissa. Ne tarttuvat äärimmäisen helposti fretiltä toiselle. Korvapunkit leviävät usein paikoissa, missä on paljon frettejä ja jos mukana on myös fretti tai muutama jolla on korvapunkkeja. Punkit hoidetaan pois lääkkeillä ja frettien liinavaatteiden pesemisellä. 

Freteillä, etenkin jo iäkkäämmillä, esiintyy usein myös erilaisia kasvaimia. Ne voidaan joko leikata tai käyttää lääkitystä oireiden lieventämiseksi. Oireet vaihtelevat frettikohtaisesti. Nesteen kertyminen vatsaan, ruven/rupien ilmestyminen iholle, ylimääräisten paukamien tuntuminen fretin vatsassa voi olla merkki kasvaimesta. Freteillä esiintyy myös jonkin verran sydänvikaa ja kardiomyopatiaa, eli sydänlihaksen sairauksia.